Megbeszélésre hívom kistermelői
minőségben mindazokat, akik szeretnek, vagy szeretnének összehangoltan,
szervezett formában háztáji típusú gazdaságitevékenységet folytatni.
Amiről beszélni, vitát indítani szeretnék:
-
termelői csoport, vagy más szervezeti forma létrehozása;
- a minőség helye és szerepe a globalizációs nagyipari termelés áradatában;
- minőségi táplálkozás;
- kistermelői tevékenység;
- kistermelők, vásárlók viszonya;
- piac, értékesítés, marketing;
- jövedelempótlás, megélhetés, vagy mindkettő.
- a minőség helye és szerepe a globalizációs nagyipari termelés áradatában;
- minőségi táplálkozás;
- kistermelői tevékenység;
- kistermelők, vásárlók viszonya;
- piac, értékesítés, marketing;
- jövedelempótlás, megélhetés, vagy mindkettő.
Helyszín:
Szilágyi vendéglő.
Időpont: március 2 csütörtök 18:00 óra.
Időpont: március 2 csütörtök 18:00 óra.
Alapelvek
Működési keretjavaslat, melyet közösen
kellene „kerekre” formáljunk
Esetleg segíthet az indulásnál,
a bizalom erősítésében néhány személyemmel kapcsolatos aktuális tudnivaló.
Negyedik éve lesz az idén, hogy egészségi és más jellegű okok miatt társadalmi,
szakmai tevékenységgel felhagyva visszatértem a gyökerekhez, a
gazdálkodáshoz. Kistermelőnek minősítem magam. Körülbelül 50 áron lucernát
termesztek, kézi megmunkálásban, szárítókon szárítva.
Kalapácsmalmon lucernalisztet
készítek belőle. A helyi termelőktől vásárolt szemes takarmányt (búza, árpa,
zab) ugyancsak kalapácsmalmon előkészítem, és a lucerna lisztel vegyítve
készítem az alaptakarmányt. Ez képezi az alapeledelt az általam tartott
disznók, tyúkok, húscsirkék, nyulak számára. Ezen kívül kb. 5 áron termesztek
zöldségeket. Ugyanennyin pityókát. Természetesen, úgy ahogy az udvaromra nem
jön be semminemű táp az állatok számára, úgy a hozam növelése érdekében a
megmunkált földterületek sem ismerik a műtrágyát, vagy más nem természetes
vegyszert. A keletkezett trágyamennyiséget felhasználva komposztálási
módszerrel állítom elő a veteményesre, a földre szükséges tápanyagokat. Jelen
pillanatban a család számára termelek. A fölösleget, úgy mint bárki más, ahogy
tudom, úgy értékesítem. És itt a nagy kérdőjel. Meddig és miért kell
mindenkinek külön-külön megküszködni az értékesítéssel? Vajon összehangoltan nem
volna könnyebb? Meggyőződésem, hogy igen.
A fentiek ismertetése mellett
fontosnak tartom ugyanitt elmondani a következőket. Gazdálkodói múltam,
gyökereim, valamint a befutott életpályám alatt felhalmozódott tapasztalataim
mostanra tisztultak le. Ezeket semmiképp nem szeretném földbe vinni, úgy, hogy
nem osztom meg közösségem tagjaival.
Minden, amit vállalok, amit
próbálok tenni, elsősorban saját lelkiismeretemre hallgatva, senkitől nem
kényszerítve ingyen, bérmentve teszem.
Ahhoz, hogy ne csak elképzelés maradjon,
és elvesztegetett idő egy életképes működő szervezeti formának kell
létrejönnie.
Elsősorban azért, mert csak így
lehet hitelessé válni a vásárlók előtt, csak hitelességet, komolyságot
bizonyítva lehet elérni az önkormányzat, a megyei tanács támogatását, csak
így sikerülhet az országos vagy az uniós pályázatokhoz eljutni.
A fenti támogatási lehetőségek
eléréséig áldozatos, egyenesen önfeláldozó munkára, kitartásra van szükség, és
mindezt az első időszakban egy nem a kifejtett munkának megfelelő jutalmazásért.
Ezen időszak nagysága sok mindenen, de elsősorban rajtunk múlik.
Igazán sikeresekké, akkor
tudnunk válni, ha mozgalom szintűvé tudna formálódni a kezdeményezés. Ekkor
lehetne majd munkahelyteremtésről, megélhetési lehetőségről beszélni. A cél
pedig ez kell legyen. És még ráadásul ezzel nem is mondhatnánk, hogy
feltaláltuk a spanyolviaszt, hanem egyszerűen csak szüleink, nagyszüleink
nyomdokaiba lépnénk. Mert tulajdonképpen mit is csináltak ők? Kihasználva az
adott lehetőségeket kemény, becsülettel végzett munkával megteremtették
családjaik számára a legszükségesebbeket, ezzel megteremtve feltételét a
helyben maradásnak. Tették ezt a nevelésre is figyelve, becsületes
munkásembereket adva az utókornak.
Javasolt alapelvek:
Minőség mindenek felett.
Mindenkor tudjuk kimondani,
sajnáljuk, nincs több, elfogyott.
A szabályzatban foglaltak
ellenőrzési módozata a belső ellenőrzés.
A belső ellenőrzés elvégzését a
tagság minden tagja feltétel nélkül, bármilyen időszakban biztosítja.
A szervezeti formáról szakemberek
bevonásával a tagság dönt.
Célközösség a gyergyói
fogyasztók.
Mivel a minőség mindenek
felett, megfelelő szint elérése és ellenőrzős után igazi minőségi árut kínálni
unokáinknak, a jövő nemzedék számára.
Az alakulással párhuzamosan a fogyasztók
megkeresése.
Az alakuló üléssel egy időben
már léteznie kellene egy fogyasztópártoló tagságnak.
Szakmai képviselet bevonása,
alapító tag vagy külsős személyében.
* * *
Itt megállok. A
kezdeményezés a minőségi szempontok betartása mellett mindenki számára,
fizikai vagy már létező szervezeti forma számára nyitott.
Gyergyószentmiklós Tisztelettel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése