Bejelentkezés az alakulóban lévő kistermelői szövetkezési formábaKlikk ide!

2017. február 21., kedd

Gyergyói gazdák, kistermelők, figyelem!Megbeszélésre hívom kistermelői minőségben mindazokat, akik szeretnek, vagy szeretnének összehangoltan, szervezett formában háztáji típusú gazdaságitevékenységet folytatni.
Amiről beszélni, vitát indítani szeretnék:
- termelői csoport, vagy más szervezeti forma létrehozása;
- a minőség helye és szerepe a globalizációs nagyipari termelés áradatában;
- minőségi táplálkozás;
- kistermelői tevékenység;
- kistermelők,  vásárlók viszonya;
- piac, értékesítés, marketing;
- jövedelempótlás, megélhetés, vagy mindkettő.
Helyszín: Szilágyi vendéglő.
Időpont: március 2 csütörtök 18:00 óra.
             
Alapelvek
Működési keretjavaslat, melyet közösen kellene „kerekre” formáljunk
Esetleg segíthet az indulásnál, a bizalom erősítésében néhány személyemmel kapcsolatos aktuális tudnivaló. Negyedik éve lesz az idén, hogy egészségi és más jellegű okok miatt társadalmi, szakmai tevékenységgel felhagyva visszatértem a gyökerekhez, a gazdálkodáshoz. Kistermelőnek minősítem magam. Körülbelül 50 áron lucernát termesztek, kézi megmunkálásban, szárítókon szárítva.
Kalapácsmalmon lucernalisztet készítek belőle. A helyi termelőktől vásárolt szemes takarmányt (búza, árpa, zab) ugyancsak kalapácsmalmon előkészítem, és a lucerna lisztel  vegyítve készítem az alaptakarmányt. Ez képezi az alapeledelt az általam tartott disznók, tyúkok, húscsirkék, nyulak számára. Ezen kívül kb. 5 áron termesztek zöldségeket. Ugyanennyin pityókát. Természetesen, úgy ahogy az udvaromra nem jön be semminemű táp az állatok számára, úgy a  hozam növelése érdekében a megmunkált földterületek sem ismerik a műtrágyát, vagy más nem természetes vegyszert. A keletkezett trágyamennyiséget felhasználva komposztálási módszerrel állítom elő a veteményesre, a földre szükséges tápanyagokat. Jelen pillanatban a család számára termelek. A fölösleget, úgy mint bárki más, ahogy tudom, úgy értékesítem. És itt a nagy kérdőjel. Meddig és miért kell mindenkinek külön-külön megküszködni az értékesítéssel? Vajon összehangoltan nem volna könnyebb? Meggyőződésem, hogy igen. 
A fentiek ismertetése mellett fontosnak tartom ugyanitt elmondani a következőket. Gazdálkodói múltam, gyökereim, valamint a befutott életpályám alatt felhalmozódott tapasztalataim mostanra tisztultak le. Ezeket semmiképp nem szeretném földbe vinni, úgy, hogy nem osztom meg közösségem tagjaival. 
Minden, amit vállalok, amit próbálok tenni, elsősorban saját lelkiismeretemre hallgatva, senkitől nem kényszerítve ingyen, bérmentve teszem.
Ahhoz, hogy ne csak elképzelés maradjon, és elvesztegetett idő egy életképes működő szervezeti formának kell létrejönnie.
Elsősorban azért, mert csak így lehet hitelessé válni a vásárlók előtt, csak hitelességet, komolyságot bizonyítva lehet elérni az önkormányzat, a megyei tanács támogatását, csak így sikerülhet az országos vagy az uniós pályázatokhoz eljutni. 
A fenti támogatási lehetőségek eléréséig áldozatos, egyenesen önfeláldozó munkára, kitartásra van szükség, és mindezt az első időszakban egy nem a kifejtett munkának megfelelő jutalmazásért. Ezen időszak nagysága sok mindenen, de elsősorban rajtunk múlik. 
Igazán sikeresekké, akkor tudnunk válni, ha mozgalom szintűvé tudna formálódni a kezdeményezés. Ekkor lehetne majd munkahelyteremtésről, megélhetési lehetőségről beszélni. A cél pedig ez kell legyen. És még ráadásul ezzel nem is mondhatnánk, hogy feltaláltuk a spanyolviaszt, hanem egyszerűen csak szüleink, nagyszüleink nyomdokaiba lépnénk. Mert tulajdonképpen mit is csináltak ők? Kihasználva az adott lehetőségeket kemény, becsülettel végzett munkával megteremtették családjaik számára a legszükségesebbeket, ezzel megteremtve feltételét a helyben maradásnak. Tették ezt a nevelésre is figyelve, becsületes munkásembereket adva az utókornak. 
Javasolt alapelvek:
Minőség mindenek felett.
Mindenkor tudjuk kimondani, sajnáljuk, nincs több, elfogyott.
A szabályzatban foglaltak ellenőrzési módozata a belső ellenőrzés.
A belső ellenőrzés elvégzését a tagság minden tagja feltétel nélkül, bármilyen időszakban biztosítja.
A szervezeti formáról szakemberek bevonásával a tagság dönt.
Célközösség a gyergyói fogyasztók.
Mivel a minőség mindenek felett, megfelelő szint elérése és ellenőrzős után igazi minőségi árut kínálni unokáinknak, a jövő nemzedék számára.
Az alakulással párhuzamosan a fogyasztók megkeresése.
Az alakuló üléssel egy időben már léteznie kellene egy fogyasztópártoló tagságnak.
Szakmai képviselet bevonása, alapító tag vagy külsős  személyében.
*    *    *
Itt megállok. A kezdeményezés a minőségi szempontok betartása mellett mindenki számára, fizikai vagy már létező szervezeti forma számára nyitott.

Gyergyószentmiklós                                                        Tisztelettel
2017. február 20.                                                          Pál Árpád


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése